100 dagen na de machtswisseling werd Hart voor Afghanistan gelanceerd op dinsdag 23 november. In de eerste week vonden er mooie evenementen plaats en werd er een mooi startbedrag opgehaald. Benieuwd? Lees verder.

Theatermaker en psycholoog Shah Tabibi tijdens de ‘Laatste Shah van Holland’

Vlak voor de start, tijdens de theatershow van ‘De laatste Shah of Holland’ sprak theatermaker en psycholoog Shah Tabibi zich uit over wat de humanitaire crisis in Afghanistan voor hem betekent als mens.  Het was een aangrijpende voorstelling over een kind tussen twee werelden, Afghanistan en Nederland, tussen Westerse en Oosterse idealen.

Bittere realiteit
Shah  schetst een bittere realiteit over de humanitaire crisis. Afghanistan lijkt langzaam van de radar te verdwijnen, terwijl zich daar een grote hongersnood voltrekt. Daarom hij sterk verbonden aan Hart voor Afghanistan.

Er vond tijdens Orange the World (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, een solidariteitswake plaats met als doel de stil te staan bij de consequenties van de humanitaire crisis Een avond van verbinding en hoop. Dank voor iedereen die aanwezig was, in persoon of in gedachten.

Marriet Schuurman (Directeur Stabiliteit en Humanitaire hulp, Buitenlandse Zaken) vertelde over haar ontmoeting met vrouwen en meisjes in Afghanistan en Pascalle Grotenhuis (ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, Buitenlandse Zaken) sprak over hoe belangrijk het is om hoop te houden. Ze benadrukten dat Nederland de Afghaanse vrouwen en meisjes niet zal vergeten en zich blijvend zal inzetten.

Orange the World, de internationale tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Bezoek van de Burgemeester
Daarna gaf Lema Salah (moderator en PhD aan de Nederlandse Defensie Academie), die de avond modereerde, een inkijkje in haar wereld en deelde de pijn van soms tevergeefse hulp. We luisterden naar een gedicht van Massood Zarab in Dari, voorgedragen door Abdul Aumaj (gepensioneerd microbioloog en ondernemer), en genoten van Storyteller Shah Tabib die een stukje uit zijn voorstelling met ons deelde. Ook tijdens de Open Mic werden mooie verhalen gedeeld.

Aan het eind van de avond kwam ook de Haagse Burgemeester Jan van Zanen nog even langs om zijn steun te betuigen.

Tot slot:  Hart voor Afghanistan sloot de week af met een mooi startbedrag van 15.000 euro.  

Tekst: Hart voor Afghanistan, beeld: Willem Vellekoop en Lema Salah