logo_hvafg
Race tegen de klok Nu de internationale gemeenschap is vertrokken uit het land, zijn alleen hulporganisaties als UNICEF zijn nog ter plaatste om te helpen. En die hulp is hard nodig. Voor 23 miljoen mensen dreigt acute honger. De helft van de Afghaanse kinderen onder de vijf jaar loopt risico op ondervoeding. Als er geen actie wordt ondernemen zullen naar schatting dit jaar nog minstens 1 miljoen kinderen door de honger overlijden. Het is een race tegen de klok.

Veelgestelde vragen/FAQ

Hart voor Afghanistan is een burgerinitiatief. Wij kunnen als Nederlandse burgers nauwelijks bevatten dat mensen anno 2021 sterven door honger. Daarom willen we de Afghanen van mens tot mens helpen. Iedereen die de Afghaanse burgerbevolking wil helpen is welkom aan te sluiten bij ‘Hart voor Afghanistan’.

We zetten ons in om het menselijk leed van de Afghaanse burgerbevolking in beeld te brengen en hopen dat daarmee meer mensen bereid zijn om Afghanistan structureel te steunen.

Met donaties en geldinzamelingsacties voor UNICEF willen wij zoveel mogelijk kinderen en gezinnen helpen om de winter door te komen, door de inzet van behandelingen voor ondervoeding en mobiele gezondheidstations.

De Afghaanse burgerbevolking, in het bijzonder de jongens en meisjes van Afghanistan, hebben jouw hulp nu harder nodig dan ooit. 10 miljoen kinderen hebben acute humanitaire hulp nodig, 3.2 miljoen kinderen lijden aan ondervoeding en als we niets doen dreigen 1 miljoen kinderen te overlijden.

Je kunt een donatie doen en/of een actie aanmaken. Een donatie kun je doen door op de doneerknop te drukken. Via de ‘Help Mee pagina’ van UNICEF kun je een actie aanmaken.

Je kunt via de actieknop op de pagina UNICEF een eigen actie starten. Log in via je eigen Facebookpagina of e-mailadres en maak direct je eigen actie aan.

Je kunt cupcakes bakken, een benefietdiner organiseren, een (halve) marathon lopen, wandelen of een andere actie bedenken. Laat je creativiteit los 🙂

Je kunt doneren via de doneerknop die bovenaan de pagina staat.

De enige manier om de Afghanen te helpen is via organisaties die momenteel nog actief zijn in Afghanistan. UNICEF is een van de weinige organisaties die op dit moment actief helpt in Afghanistan. 

We dragen het gedachtegoed van deze organisatie een warm hart toe, omdat het een kinderrechtenorganisatie is die opkomt voor de rechten van alle kinderen. En de opdracht heeft om er naar te streven dat de rechten van ieder kind gerespecteerd en nageleefd worden.

Ja, UNICEF is al 65 jaar actief in Afghanistan en ook nu blijft UNICEF in elke regio van het land aanwezig om de hulp te bieden die zo ontzettend hard nodig is. Ze hebben bestaande netwerken in het land en 250 mobiele klinieken, waardoor ze ook de meest onbereikbare gebieden kunnen bereiken. Deze mobiele klinieken bieden levensreddende zorg. Behandelingen tegen ondervoeding; vaccinaties tegen kinderziektes zoals mazelen; zwangerschapsbegeleiding en psychosociale hulp.

Met de opbrengst van deze actie wil UNICEF zoveel mogelijk kinderen helpen met therapeutische behandelingen tegen ondervoeding en de inzet van mobiele gezondheidsklinieken. Met een behandeling van 45 euro kun je binnen een week de acute verschijnselen van ondervoeding wegnemen bij een kind en nazorg bieden, zodat het kind aansterkt.

Levensreddende hulp voor kinderen en moeders in moeilijk bereikbare gebieden. Een volledige behandeling voor 1 ernstig ondervoed kind bestaat uit klant-en-klaar therapeutische voeding, zoals biscuits, melk, plumpynut, zowel als  micronutriënten zoals vitamines en mineralen, om weer op een gezond gewicht te komen. Voor 45 euro kunt u meehelpen om zo’n behandeling mogelijk te maken.

Voor 5.000 euro kan UNICEF een maand lang een mobiel gezondheidsteam inzetten om Afghanen te voorzien van basisgezondheidszorg, dit kost 60.000 euro per jaar. Er wordt zorg verleend tegen ondervoeding; vaccinaties tegen kinderziektes zoals de mazelen, zwangerschapsbegeleiding en psychosociale hulp.

De kinderen in Afghanistan hebben dringend hulp nodig. Daarom roept UNICEF alle partijen in het conflict op om hulporganisaties veilige en ongehinderde toegang te verlenen. UNICEF is een neutrale organisatie. Ze kiezen geen partij, maar zetten alles op alles om kinderen te helpen. Daarvoor is het ook nodig om met de Taliban te onderhandelen over de toegang tot gebieden en voortzetting van hulp.

Helaas is het op dit moment, mede door gesloten grenzen en de moeilijk begaanbare gebieden, niet mogelijk  spullen naar Afghanistan te sturen en op de juiste plekken terecht te laten komen. Wij kunnen op dit moment alleen helpen via de helden van de organisaties die daar al zitten. Daarom vragen je een donatie te doen via UNICEF.

Via de donatieknop kun je ook via een andere valuta betalen. Wil je een donatie doen via je creditcard? Neem contact op via info@hartvoorafghanistan.nl.